Socializarea Politica


 Rolul socializarii politice în formarea culturii politice
  

Cultura politica este transmisa din generatie în generatie, este transformata si inculcata de diversi actori ai procesului de socializare. Easton si Dennis definesc socializarea politica ca "un proces prin care persoanele dobândesc orientari politice si patternuri de comportament".
Majoritatea politologilor, desi admit ca exista multe variatii ale continutului procesului de socializare politica de la o persoana la alta, de la o cultura sau subcultura la alta, sustin în acelasi timp ca exista si multe similitudini, în special la nivelul natiunilor dezvoltate. În aceste conditii, devine posibila - sustin ei - tratarea în termeni generali a fenomenului socializarii politice.
Într-o oarecare opozitie cu sustinatorii acestui punct de vedere, M. Dogan si D. Pelllasy se întreaba în ce masura se poate vorbi de caracterul universal al socializarii politice, comparativ cu socializarea în general. Întrebarea este justificata de existenta diferentelor mari de la o tara la alta privind proportia de copii, studenti, adulti, care este atinsa de acest proces. "În timp ce dezvoltarea constiintei politice face parte din maturizarea normala a unui copil francez sau american, lucrurile stau altfel în Congo sau Birmania".
Unii sociologi sustin ca socializarea politica are un caracter conservator : ea transmite doar acele reguli care sunt deja testate, care reproduc un sistem de clasa dat. A. Gramsci în tezele sale asupra hegemoniei denunta perpetuarea unei stari de dominatie prin controlul mesajului cultural.
Pe de alta parte, se constata ca individzii reactioneaza fata de mediul socializarii politice, ca ei nu sunt pasivi si nu manifesta o disponibilitate absoluta fata de aceasta. Se înregistreaza o modificare în timp, de la o generatie la alta, a valorilor, credintelor si atitudinilor politice. "Cultura politica se transmite prin aculturatie". Socializarea politica trebuie înteleasa, însa, nu numai ca un proces de învatare a normelor, credintelor, valorilor politice, ci si ca un proces de perpetua schimbare a acestora, a mediului politic. Aceasta schimbare este rezultatul unor relatii complexe între agenti rivali ai socializarii, care transmit mesaje contradictorii unor receptori relativ autonomi.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O lume a societatii paralele

Duda a pus mâna pe Casa Regală

O Nouă Republică !