Agentia Nationala de Integritate

Dormiti linistiti....ANI nu prinde pe nimeni

Creată cu mare tam-tam în 2008 Agentia Nationala de Integritate s-a dovedit un mare fâs. În trei ani de activitate ANI nu a reusit sa condamne nici unul dintre cei anchetati. Din 175 de dosare doar pentru unul procurorii au decis trimiterea în judecata. În Mures majoritatea consilierilor judeteni PNL si UDMR au fost verificati si mai apos trimisi procuraturii spre anchetare. Nici unul dintre ei nu a fost trimis în judecata.

(Imagine Laszlo Mihaly/Mediafax Foto) 


Dupa ce mai multi alesi judeteni si alte persoane publice din judetul Mures au demonstrat în fata organelor de ancheta ca acuzatiile venite din partea Agentiei au fost practic o frectie la un picior de lemn, cei de la Grupul de Investigatii Politice au redactat un document care demonstreaza ca, de la înfiintarea sa în 2008, Agentia Nationala de Integritate nu a prins pe nimeni. Conform documentului în perioada aprilie 2008 (data la care au fost angajati primii inspectori de integritate) - mai 2010 (data la care activitatea ANI a fost suspendata de decizia Curtii Constitutionale), ANI a trimis la Parchete 175 de dosare. La 1 martie 2011, situatia dosarelor era dezastruoasa pentru ANI. Din cele 175 doar pentru un singur dosar procurorii au decis trimiterea în judecata, în 95 de dosare transmise de ANI, procurorii decisesera Neînceperea Urmaririi Penale (NUP) iar 79 se aflau in lucru la Parchete. Mai mult, ANI contestase în instanta 77 dintre cele 95 de NUP-uri. Nu obtinuse nici o decizie favorabila, în 53 de cazuri NUP-urile ramasesera definitive, restul proceselor se mai judecau înca.
În Mures tanti ANI a facut-o de oaie
Nedorind sa se desprinda de moda nationala, si în judetul Mures inspectorii ANI au construit dosare cu ata alba. Începând cu aprilie 2009, ANI a început sa-i ia la puricat pe consilierii judeteni aflati evident în partidele aflate atunci în opozitie. PNL si UDMR. Asta desi au existat mai multe cazuri ale unor alesi, din partidele aflate la guvernare, care ar fi trebuit luate în seama. Nu mai putin de 13 dintre ei consilieri s-au trezit cercetati si trimisi la Parchet spre cercetare. sarada a început cu Eugen Bândea, Szalkay Josef si Gombos Geza. Toti trei au fost acuzati de fals în declaratii iar Parchetul de pe lânga judecatoria Mures a fost sesizat. Dupa acest „succes”, ANI a vrut sa mareasca miza. Drept urmare vicepresedintele CJ Mures, Szabo Arpad, a fost si el acuzat de fals în declaratii. Colegul sau, liberal Cristian Chirtes, l-a urmat imediat. Fostul director de la paduri a fost învinovatit ca nu a mentionat calitatea de membru în Consiliul de Administratie al Regiei Padurilor. Desi ambii au negat acuzatiile, cei de la ANI au mers înainte cu propria „justitie”. Serialul a continuat. În fiecare luna, Agentia a luat în vizor câte un consilier judetean din partidele aflate în opozitie. Akos Mora, Marcela Achim, Horatiu Moldovan, din partea liberalilor si Laszlo Orban, Eros Csaba, Gombos Geza, Benedek Imre, Magyarosi Erzsébet, de la Uniune, toti s-au trezit amendati si sesizati parchetelor de catre ANI. Acuzatiile de pâna acum ale ANI s-au dovedit nefondate. Parchetul de pe lânga Judecatoria Târgu-Mures a dispus neînceperea urmaririi penale majoritatea cazurilor Agentiei. Despre Benedek Imre, care si-a pierdut calitatea de consilier judetean si despre Bologh Josef la care ancheta este în curs nu ne putem pronunta înca. Dar având în vedere superficialitatea acuzatiilor, rezultatul va fi acelasi. NUP.
Autor: Albeta Ionescu


Comisiile de buget-finanţe aprobă bugetul ANI pe 2012

Agentia Nationala de Integritate va avea anul viitor (2012) 
un buget de 42,93 milioane de lei. 


Comisiile de buget-finanţe aprobă bugetul ANI pe 2012 

Raportul favorabil, fără amendamente, a fost supus votului membrilor Comisiilor de specialitate în absenţa directorului Agenţiei, Cătălin Macovei, la propunerea deputatului PNL Eugen Nicolăescu, solicitare susţinută şi de deputatul PSD Sorin Bota.

La începutul dezbaterilor, preşedintele Comisiei pentru buget a Camerei Deputaţilor, Maria Barna, i-a anunţat pe parlamentari că directorul ANI, Cătălin Macovei, nu poate veni pentru a susţine adoptarea bugetului instituţiei deoarece este bolnav.
"Am luat legătura cu domnul Macovei. Este bolnav, este în spital şi ne-a rugat să amânăm pentru mâine dimineaţă", a spus acesta. Barna a adăugat că o altă variantă ar fi ca bugetul ANI să se discute joi seară în prezenţa directorului general.

În replică, liberalul Eugen Nicolăescu a cerut ca membrii celor două Comisii să discute proiectul de buget al agenţiei indiferent dacă vine sau nu vine cineva de la ANI.
"Noi vă garantăm acum, în public, în plenul Comisiilor, cu presa de faţă, că votăm bugetul ANI aşa cum doreşte Guvernul, în forma care este prezentată şi nu avem niciun fel de altă discuţie", a subliniat deputatul.
"Nu vrem să avem probleme cu MCV, să avem probleme cu faptul că noi ne ascundem sau să facem altceva. Vrem ca ANI să îşi facă datoria, chiar dacă noi considerăm că ea funcţionează politic. Dar mai bine să funcţioneze decât să nu existe", a ţinut să precizeze acesta.
La rândul său, deputatul PSD Sorin Bota a anunţat că şi partidul său confirmă poziţia reprezentantului PNL. "Putem vota în lipsa conducerii ANI", a mai spus social-democratul.
Proiectul de buget pentru anul 2012 al ANI a fost adoptat fără ca vreun parlamentar să susţină vreun amendament.
Surprinsă de votul dat de senatorii şi deputaţii din opoziţie, Maria Barna le-a mulţumit acestora.

În 3 ani de activitate, ANI nu a prins pe nimeni

Grupul de Investigații Politice publică un document care demonstrează că, de la înființarea sa în 2008, Agenția Națională de Integritate nu a prins pe nimeni.
În 1 martie 2011, Agenția Națională de Integritate a răspuns unei solicitări a GIP referitoare la rezultatele dosarelor transmise de ANI parchetelor. Astfel, potrivit ANI, în perioada aprilie 2008 (data la care au fost angajați primii inspectori de integritate) – mai 2010 (data la care activitatea ANI a fost suspendată de decizia Curții Constituționale), ANI a trimis la Parchete 175 de dosare.
La 1 martie 2011, data la care ANI ne-a transmis răspunsul, situația acestor dosare era următoarea:
- Într-un singur dosar (UNU) transmis de ANI, procurorii deciseseră trimiterea în judecată.
- În 95 de dosare transmise de ANI, procurorii deciseseră Neînceperea Urmăririi Penale (NUP)
- 79 de dosare transmise de ANI se aflau în lucru la Parchete.
Mai mult, ANI contestase în instanță 77 dintre cele 95 de NUP-uri. Nu obținuse nici o decizie favorabilă, în 53 de cazuri NUP-urile rămăseseră definitive, restul proceselor se mai judecau.
GIP a realizat, de asemenea, o monitorizare a rezultatelor Agenției Naționale de Integritate în dosarele care au ajuns la instanțele de judecată referitoare la primari de municipii și demnitari (secretari de stat, miniștri, parlamentari).
Potrivit site-ului oficial al ANI („Hotărâri definitive și irevocabile ale instanțelor de judecată”), la 3 ani de la înființare, rezultatele Agenției sînt următoarele:
- 0 (ZERO) hotărîri definitive favorabile ANI în dosare de confiscare a averii referitoare la primari de municipii și demnitari.
- 0 (ZERO) hotărîri definitive favorabile ANI în dosare de incompatibilitate referitoare la primari de municipii și demnitari.
- 0 (ZERO) hotărîri definitive favorabile ANI în dosare de conflict de interese referitoare la primari de municipii și demnitari.
Deciziile împotriva oamenilor politici importanți cu care ANI s-a lăudat în presă au fost infirmate de procurori și judecători. (Există o singură excepție, decizia împotriva deputatului Sergiu Andon, dar nici în acest caz hotărîrea instanței nu este definitivă.)
Astfel: – În 28 aprilie 2011, primarul Constanţei, Radu Mazăre, a cîştigat definitiv la Înalta Curte de Casație și Justiție procesul cu ANI.
- În 20 aprilie 2011, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins definitiv plîngerea făcută de ANI împotriva deciziei Parchetului General de neîncepere a urmăririi penale în dosarul deputatului PSD Robert Negoiță.
- În 14 aprilie 2011, fostul ministru de Finanțe Gheorghe Pogea a cîștigat definitiv la Înalta Curte de Casație și Justiție procesul cu ANI.
- În 16 februarie 2011, Klaus Iohannis, primarul Sibiului, a cîștigat definitiv la Înalta Curte de Casație și Justiție procesul cu ANI.
- În 6 decembrie 2010, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins definitiv plîngerea făcută de ANI împotriva deciziei Parchetului General de neîncepere a urmăririi penale în dosarul fostului ministru al Mediului, Nicolae Nemirschi.
- În 18 noiembrie 2010, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins plângerea făcută de ANI împotriva deciziei Parchetului General de neîncepere a urmăririi penale în dosarul fostului ministru al Tineretului și Sportului, Sorina Plăcintă.
- În 27 octombrie 2010, Mircea Dinescu a cîştigat la Curtea de Apel Bucureşti procesul cu ANI.
- În 11 octombrie 2010, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins plîngerea făcută de ANI împotriva deciziei Parchetului General de neîncepere a urmăririi penale împotriva lui Mircea Geoană.
- În 7 octombrie 2010, deputatul PDL Sorin Andi Pandele a cîștigat definitiv la Înalta Curte de Casație și Justiție procesul cu ANI.
- În 17 iunie 2010, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins plîngerea ANI faţă de soluţia de neîncepere a urmăririi penală dată de Parchetul General în cazul fostei deputate Daniela Buruiană.
- În 28 mai 2010, Parchetul de pe lîngă Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus neînceperea urmăririi penale a deputatului PNL de Arad Mihăiţă Calimente, acuzat de ANI de fals în declaraţii şi evaziune fiscală.
Posted on | July 21, 2011 |

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O lume a societatii paralele

Duda a pus mâna pe Casa Regală

O Nouă Republică !