Primul an de viaţă - Alocatia pentru copil

Revolta lui Gheorghe Hagi. Marele fotbalist critică nepăsarea autorităților: 
Spitalul din Constanța ați văzut cum arată? 
S-a renovat vreo școală generală, un teatru? E posibil, după 30 de ani?

La nașterea unui copil, statul spaniol oferă 2.500 de euro. 

Pentru cel mic, o familie de români , stabilită în Spania , cheltuiește triplul acestei sume.
Camera copilului şi căruciorul, 1.200 de euro Un pat simplu pentru copil costă în jur de 100 de euro. Un set de lenjerie ajunge la 100 de euro. Căruciorul poate costa între 100 şi 600 de euro, în funcţie de marcă. Un carusel, o măsuță, o cădiță, un dulăpior sunt doar câteva dintre obiectele care nu pot lipsi din camera copilului. Certificatul de naştere: 300 de euro 


Nu pot sa-mi dau seama de unde provine atata nepăsare impotriva propriului popor , din partea guvernantilor ,  la noi in Romania !

In ultimii 23 de ani , odata cu scaderea nivelului de trai , a scazut dramatic si ingrijorator natalitatea .
Ajutorul social , precum taxele si impozitele , trebuie sa produca efecte benefice pentru societate .
De exemplu , daca parintii care lucreaza primesc o alocatie substantial mai mare , decat copiii parintilor care nu lucreaza , ar determina , in principiu , ca parintii sa se straduiasca si sa-si gaseasca un loc de munca !
Lafel si taxele si impozitele , ar trebui sa produca efecte de parghie similare in agricultura , import/export , etc. . De ex la importul masinilor , ăi pui taxa de vamă mare , nu îi mai pui si taxa de primă idiotenie (înmatriculare) .
Mai degraba , cred ca ar trebui infiintată taxa pe prostie si atunci sa vad cine ar mai candida pentru Primarii si Parlament/Europar , etc.  ?



Alocatii de stat pentru copii in UE


Germania plateste alocatie de stat pentru primii trei copii in cuantum de 154 de euro lunar/copil iar pentru urmatorii copii alocatia creste la 179 euro/luna.

Irlanda plateste lunar pentru primul si al doilea copil cate 150 de euro iar pentru urmatorii copii alocatiile sunt de 185 de euro. In aceasta tara, daca se nasc tripleti alocatia fiecarui copil va fi dublu alocatiei unui singur copil (adica 300 de euro/luna pentru fiecare copil). Daca se nasc gemeni fiecare copil va primi o data si jumatate alocatia unui singur copil (225 de euro pentu fiecare copil).

In Cehia, copiii pana al 6 ani primesc 500 CZK (aprox. 19,19 euro lunar); de la 6 - 15ani - 610 CZK (aprox. 23,41 euro lunar); de la 15-26 ani - 700 CZK (aprox. 26,87 euro lunar).

In Polonia pana la varsta de 5 ani a copilului se platesc 48 PLN (aprox. 12 euro); 64 PLN ( aprox. 16 euro) -pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 5 -18 ani; 68 PLN (aprox. (17 euro) -pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 18-24 ani.

In Marea Britanie: 18.10 L /saptamanal pentru cel mai mare copil sau pentru copilul singur (aprox. 24,22 euro); 12.10L/saptamanal pentru alti copii (aprox. 16,19 euro).

Danemarca: pentru fiecare copil pana la varsta de trei ani se platesc 151 de euro/luna, intre 3 si 7 ani - 136 de euro/luna; pentru fiecare copil cu varsta intre 7 si 18 ani se platesc 107 euro/luna.

Spania plateste pentru copii sub 18 ani o alocatie lunara in cuantum de 24,25 euro. Daca venitul familiei creste peste 9.328 de euro/an atunci nu se acorda nici un fel de beneficii.

Italia acorda beneficii in functie de numarul membrilor familiei si de venitul familiei. Astfel daca o familie cu patru membri are un venit anual peste 12.500 de euro, beneficiul lunar va fi de 258 de euro/lunar. In cazul in care venitul familiei este peste 25.000 de euro anual, atunci statul va acorda lunar un sprijin de 121 de euro. Peste 67.000 de euro anual (venit al famililiei) nu se mai acorda nici un fel de beneficiu.

Vecinii nostri bulgari, acorda alocatie de 9,20 euro lunar pentru primul copil, 10 euro pentru urmatorii copii. Pentru copilul care nu a implinit un an se vor primi 51 de euro lunar.

Iar vecina noastra din vest, Ungaria, plateste pentru un copil in familie suma de 47 de euro. Daca este crescut de un singur parinte, atunci copilul primeste 51 de euro. Daca in familie sunt doi copii atunci fiecare copil primeste 51 de euro iar daca sunt in familie monoparentala statul plateste 55 de euro/copil. Pentru 3 copii, Ungaria plateste cate 59 de euro, iar daca e familie monoparenatala - 63 de euro/luna.

Protectia sociala in UE


MISSOC - este un sistem informational ce pune la dispozitie informatii privind protectia sociala oferite in toate tarile memebre UE, tarile ce fac parte din Spatiul Economie European si Elvetia. Acest sistem a fost creat la initiativa Comisiei Europene pentru a pune la dispozitie noutatile si informatii comparative privind asistenta sociala in 31 de state europene. De asemenea, in baza de date MISSOC sunt cuprinse toate prestatiile sociale acordate de cele 31 de state, prestatii ce sunt organizate in 12 mari capitole: finante; sanatate; boala - sprijin financiar; maternitate/paternitate; invaliditate; batranete; sprijin pentru vaduve/vaduvi sau copii; boli profesionale si invaliditate de munca; beneficii familiale; somaj; venit garantat; sprijin pe termen lung (sprijin pentru persoanele cu dizabilitati).


7.000 de euro, primul an de viaţă al copilului



Adriana Dumitru a născut anul acesta o fetiţă la Castellon, în luna mai
Un român din Spania cheltuiește, în primul an de viață al copilului său, echivalentul a șapte salarii lunare. La nașterea unui copil, statul spaniol oferă 2.500 de euro. Pentru cel mic, o familie de români cheltuiește triplul acestei sume.
Camera copilului şi căruciorul, 1.200 de euro Un pat simplu pentru copil costă în jur de 100 de euro. Un set de lenjerie ajunge la 100 de euro. Căruciorul poate costa între 100 şi 600 de euro, în funcţie de marcă. Un carusel, o măsuță, o cădiță, un dulăpior sunt doar câteva dintre obiectele care nu pot lipsi din camera copilului. Certificatul de naştere: 300 de euro Adriana Dumitru (26 de ani), din Târgoviște, a născut o fetiță la Spitalul General din Castellon. ”După naşterea copilului, i-am întocmit certificatul de naştere spaniol, pentru care este necesară traducerea şi legalizarea certificatului de căsătorie al părinţilor, care costă 100 de euro. Cu certificatului de naştere spaniol, tradus şi legalizat în limba română (încă 100 de euro), am solicitat certificatul de naştere românesc. Taxă consulară a fost de 90 de euro”, spune românca. 500 de euro pe an, scutecele În primul an de viață, un bebeluş are nevoie de minimum cinci scutece pe zi, în primele luni fiind necesare chiar opt. Un pachet de 100 de scutece costă în jur de 24 de euro. Astfel, într-un an, valoarea scutecelor ajunge la 500 de euro. Laptele praf și mâncarea solidă, 1.000 de euro Pentru bebelușii care beau lapte praf, preţul mediu al unei cutii este 14 euro. Într-un an, sunt necesare aproximativ 20 de cutii, depinde când este introdus acest aliment. De la vârsta de patru luni, pediatrul recomandă fructe și legume în alimentaţia copilului, apoi carnea, în medie, 100 de euro pe lună. Hăinuțele, 1.200 de euro Mulți români din Spania nu au rude care să le dăruiască hăinuțe pentru bebeluș, așa că trebuie să le cumpere singuri. Un set de cinci tricouri costă 10 euro, iar un prosop mare de baie 12 euro. Un costumaș depășeste lejer 20 de euro. 2.400 - 3.200 de euro, opt luni de creșă În Spania, concediul de maternitate este de patru luni, după care bebeluşul este primit la creşă. Astfel, timp de opt luni, părinții vor achita în jur de 300 de euro pe lună, cu mâncare și scutece aduse de acasă, sau în jur de 450, cu servicii incluse. ”Bucuria naşterii unui copil nu are preţ, fetiţa mea merită orice efort” - Adriana Dumitru 2.500 de euro, cadou de la statul spaniol Toate femeile care nasc în Spania au dreptul la o indemnizaţie de 2.500 de euro pentru fiecare copil născut pe teritoriul acestei ţări. Dacă mama are contract de muncă, statul oferă o alocaţie de 100 de euro lunar, până când copilul împlineşte vârsta de trei ani.
 de Roxana Pall in data de 6 Septembrie, 2009 - 11:54   





Statul nostru oferă condiţii de creştere a copilului ca în UE doar în primii doi ani de viaţă. O analiză a felului în care autorităţile susţin financiar copiii poziţionează România pe un loc fruntaş în UE la concediul de mamă, dar la coadă, la alocaţii de stat.

Propunerea recentă a ministrului Muncii, Mihai Şeitan, de a tăia alocaţiile minorilor care provin din familii bogate a readus în atenţie modul în care România îşi achită această datorie faţă de alte ţări europene.

Astfel, la noi, copiii primesc lunar câte 42 de lei (aproximativ 10 euro) până la împlinirea vârstei de 18 ani. 

Cehia creşte alocaţia fiecărui copil de la 20 la 28 de euro, în funcţie de vârsta minorului, şi o poate menţine până la 26 de ani, pentru cei care termină şcoli vocaţionale. 
Germania, darnică Germania plăteşte câte 164 de euro pentru primul copil şi măreşte susţinerea până la 170 de euro pentru al treilea. Un copil din Suedia primeşte de la stat 116 euro pe lună. Franţa nu dă bani pentru primul copil, dar e darnică de la al doilea (124 de euro) şi de-a dreptul generoasă cu familiile cu trei copii (285 de euro). În plus, aici se mai dau ajutoare consistente, tot lunare, pentru şcoală şi bone. 

Disputa alocaţiilor Cât priveşte scandalul românesc, al eliminării alocaţiei de stat pentru copii, premierul Emil Boc a declarat că ea nu le va fi luată copiilor din familiile bogate, dar se va acorda diferenţiat, ca o combinaţie între alocaţia pentru copil şi un ajutor pentru părinţi. Astfel, va exista o sumă de bază care va reprezenta dreptul constituţional al fiecărui copil, iar peste acest plafon se vor mai adăuga nişte bani, diferenţiat, în funcţie de situaţia materială a familiei. România stă mult mai bine la concediul de creştere a copilului, care la noi este plătit timp de doi ani. Cu indemnizaţia minimă lunară de 600 de lei (150 de euro) sau de 85% din media ultimelor venituri, ne comparăm cu Suedia, un model la acest capitol, care ţine mamele acasă timp de 16 luni, cu 80% din salariu şi încă 18 luni în concediu fără plată. În Germania, mamele iau 100% din salariu timp de 14 săptămâni, apoi 12 - 14 luni sunt plătite cu 67% din retribuţie, dar până în limita a 1.800 de euro. Ungaria ţine mamele lângă bebeluşi timp de 24 de sătpămâni şi le oferă 100% din salariu. În afara alocaţiei, România mai acordă şi alte ajutoare familiilor cu copii. La venirea pe lume a copilului, statul dă 350 de lei ca ajutor de naştere şi pentru trusoul bebeluşului. De asemenea, mai există alocaţia de stat pentru copii de până la doi ani, în valoare lunară de 200 de lei. ; Spune pe www.adevarul.ro ce crezi despre propunerea de acordare diferenţiată a alocaţiilor. În Spania, doar mama poate lua banii copilului În Italia, alocaţia este calculată în funcţie de veniturile şi de numărul de membri ai familiei şi poate varia de la 137,5 euro la 375 de euro. Cu cei 137,5 euro se poate cumpăra hrana unui copil pentru o lună şi rămân bani şi pentru câteva haine. Primele cinci luni din concediul de maternitate sunt răsplătite cu 80% din salariu, iar următoarele 11, doar cu 30% din venit. În Spania există două tipuri de indemnizaţii pentru copii, una de 2.500 de euro, care se plăteşte la naştere, şi cealaltă, alocaţia de 100 de euro, care se dă doar în primii trei ani de viaţă. Românca Luiza Ioana (30 de ani) este în Spania de şase ani şi l-a născut pe Rareş în urmă cu doi ani. „Acum nu mai am de lucru şi nu mai pot cere alocaţie. Nu e corect că ni se cere să lucrăm pentru a primi 100 de euro pentru copil. În plus, deşi tatăl lucrează şi cotizează, el nu are dreptul să solicite banii copilului", susţine Luiza. (Mihaela Florea, Castellon, Cristian Gaiţă, Milano) 

adevarul.ro/news/eveniment/copiii-romaniei-saracii-europei-alocatii-1_50accf327c42d5a6638a367d/index.html



Organizatia Salvati Copii Romania nu este de acord cu proiectul de lege anuntat de ministrul Muncii pentru acordarea privilegiata a alocatiei de stat pentru copii, pe criteriul situatiei materiale a parintilor. Organizatia a trimis scrisori Executivului, prin care a adus o serie de argumente precizand ca unul din drepturile copilului il reprezinta alocatia de stat pentru copii, un drept universal acordat fiecarui copil. Salvati Copiii România sustine orice masura care vine în sprijinul copiilor ai caror parinti întâmpina dificultati în asigurarea unui nivel de trai decent copiilor lor. Acest lucru poate fi realizat prin stabilirea unor ajutoare financiare variabile, independent de dreptul universal la alocatia de stat, care sa tina seama de situatia materiala a familiei si nevoile educationale, medicale sau sociale ale copiilor.




Alocaţii pentru copii la nivel european

Cazurile de aplicare a regulamentului


- Daca minorul este in Romania in grija unui parinte care lucreaza aici, iar celalalt parinte munceste in alt stat, tara noastra va plati alocatia de 40 de lei, iar statul in care mun­ceste celalalt parinte va plati diferenta pana suma prevazuta ca alocatie in acel stat (in cazul in care alocatia din Romania este mai mica).

- Daca in Romania, familia primeste pentru copil, pana la varsta de 2 ani, indemnizatie si alocatie de stat, adica 800 lei (aprox. 216 euro), in acest caz, Germania (care acorda 154 de euro) nu va mai plati nimic, deoarece cuantumul acordat de Romania depaseste cuantumul din Germania. In cazul in ca­re copilul este in strainatate, impreuna cu parintele care munceste acolo, Romania nu va mai plati alocatia pentru copil. Totusi, daca Romania are un cuantum mai mare al pres­tatiilor, Germania va plati diferenta pana la alocatia din statul nostru. Totusi, pentru copilul pana la doi ani Romania acorda indemnizatie si alocatie in valoare de 216 euro (800 de lei) si Italia are 124 euro. In acest caz, daca copilul se afla cu unul dintre parinti in Italia, Romania va plati doar 92 de euro, restul de 124 fiind primiti de la statul italian.

- Daca minorul este in Romania iar parintele cu care sta in tara nu munceste, atunci statul in care munceste celalalt parinte va plati alocatia pentru copil. Tara noastra va acorda alocatie de stat doar in cazul in care este mai mare decat a celuilalt stat. Suma ce o va plati Statul Roman va fi diferenta dintre ceea ce acorda Romania si cuantumul prestatiilor acordate de celalalt stat.

- In cazul in care ambii parinti lucreaza in state diferite ale UE (EU1 si EU2), iar domiciliul sau resedinta copilului este in Romania (in intretinerea buni­cilor), prestatiile familiale vor fi acordate de statul care are cele mai mare cuantum. Celalalt stat va rambursa primului stat jumatate din cuantumul pla­tit de primul stat, dar nu mai mult decat suma prevazuta de legislatia nationala. Daca Romania acorda prestatii familiale, pe baza resedintei copilului, mai mari decat cele prevazute de statele de angajare ale parintilor, va plati diferenta pana la nivelul prestatiilor prevazute in Romania. Insa, cu exceptia primilor doi ani de viata ai copilului, cand Romania prevede alocatie si indemnizatie de crestere in valoare de 800 de lei, alocatia de stat pentru copil acordata de Romania este printre cele mai mici din UE.


Alocatii de stat pentru copii in UE

Germania plateste alocatie de stat pentru primii trei copii in cuantum de 154 de euro lunar/copil iar pentru urmatorii copii alocatia creste la 179 euro/luna.

Irlanda plateste lunar pentru primul si al doilea copil cate 150 de euro iar pentru urmatorii copii alocatiile sunt de 185 de euro. In aceasta tara, daca se nasc tripleti alocatia fiecarui copil va fi dublu alocatiei unui singur copil (adica 300 de euro/luna pentru fiecare copil). Daca se nasc gemeni fiecare copil va primi o data si jumatate alocatia unui singur copil (225 de euro pentu fiecare copil).

In Cehia, copiii pana al 6 ani primesc 500 CZK (aprox. 19,19 euro lunar); de la 6 - 15ani - 610 CZK (aprox. 23,41 euro lunar); de la 15-26 ani - 700 CZK (aprox. 26,87 euro lunar).

In Polonia pana la varsta de 5 ani a copilului se platesc 48 PLN (aprox. 12 euro); 64 PLN ( aprox. 16 euro) -pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 5 -18 ani; 68 PLN (aprox. (17 euro) -pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 18-24 ani.

In Marea Britanie: 18.10 L /saptamanal pentru cel mai mare copil sau pentru copilul singur (aprox. 24,22 euro); 12.10L/saptamanal pentru alti copii (aprox. 16,19 euro).

Danemarca: pentru fiecare copil pana la varsta de trei ani se platesc 151 de euro/luna, intre 3 si 7 ani - 136 de euro/luna; pentru fiecare copil cu varsta intre 7 si 18 ani se platesc 107 euro/luna.

Spania plateste pentru copii sub 18 ani o alocatie lunara in cuantum de 24,25 euro. Daca venitul familiei creste peste 9.328 de euro/an atunci nu se acorda nici un fel de beneficii.

Italia acorda beneficii in functie de numarul membrilor familiei si de venitul familiei. Astfel daca o familie cu patru membri are un venit anual peste 12.500 de euro, beneficiul lunar va fi de 258 de euro/lunar. In cazul in care venitul familiei este peste 25.000 de euro anual, atunci statul va acorda lunar un sprijin de 121 de euro. Peste 67.000 de euro anual (venit al famililiei) nu se mai acorda nici un fel de beneficiu.

Vecinii nostri bulgari, acorda alocatie de 9,20 euro lunar pentru primul copil, 10 euro pentru urmatorii copii. Pentru copilul care nu a implinit un an se vor primi 51 de euro lunar.

Iar vecina noastra din vest, Ungaria, plateste pentru un copil in familie suma de 47 de euro. Daca este crescut de un singur parinte, atunci copilul primeste 51 de euro. Daca in familie sunt doi copii atunci fiecare copil primeste 51 de euro iar daca sunt in familie monoparentala statul plateste 55 de euro/copil. Pentru 3 copii, Ungaria plateste cate 59 de euro, iar daca e familie monoparenatala - 63 de euro/luna.


Protectia sociala in UE


MISSOC - este un sistem informational ce pune la dispozitie informatii privind protectia sociala oferite in toate tarile memebre UE, tarile ce fac parte din Spatiul Economie European si Elvetia. Acest sistem a fost creat la initiativa Comisiei Europene pentru a pune la dispozitie noutatile si informatii comparative privind asistenta sociala in 31 de state europene. De asemenea, in baza de date MISSOC sunt cuprinse toate prestatiile sociale acordate de cele 31 de state, prestatii ce sunt organizate in 12 mari capitole: finante; sanatate; boala - sprijin financiar; maternitate/paternitate; invaliditate; batranete; sprijin pentru vaduve/vaduvi sau copii; boli profesionale si invaliditate de munca; beneficii familiale; somaj; venit garantat; sprijin pe termen lung (sprijin pentru persoanele cu dizabilitati).

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O lume a societatii paralele

Duda a pus mâna pe Casa Regală

Rescrierea istoriei