Forumul Social Român - Un regim democratic

CONSTITUȚIA        
ARTICOLUL 47 - Nivelul de trai
     (1) Statul este obligat sa ia masuri de dezvoltare economica si de protectie sociala, de natura sa asigure cetatenilor un nivel de trai decent. 
    (2) Cetatenii au dreptul la pensie, la concediu de maternitate platit, la asistenta medicala in unitatile sanitare de stat, la ajutor de somaj si la alte forme de asigurari sociale publice sau private, prevazute de lege. Cetatenii au dreptul si la masuri de asistenta sociala, potrivit legii. 



Forumul Social Român    

http://www.forumul-social.ro/       


Forumul Social Român este locul de întîlnire al întregii societăţi civile româneşti: muncitori, intelectuali, funcţionari, şomeri, disponibilizaţi, elevi, tineri, studenţi şi organizaţiile acestora, mişcări ecologiste, feministe, antirasiste şi ale imigranţilor, sindicate, federaţii, organizaţii neguvernamentale, comitete coordonatoare ale mişcărilor sociale şi iniţiativelor locale.


Forumul Social Român îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu Charta Principiilor Forumului Social Mondial emisă la Porto Alegre / Brazilia în 2001 şi se pronunţă pentru dezvoltarea relaţiilor sale externe cu toate mişcările sociale progresiste şi democratice din Europa şi din întreaga lume pe baza: egalităţii, prieteniei, solidarităţii, cooperării, respectului reciproc, consensului în luarea deciziilor, neamestecului în problemele interne ale altor mişcări sociale, evitarea acuzaţiilor şi etichetărilor de orice fel.
Stiri Secenzurate - Articole Economico-Sociale

Articol trimis de Ion Coman
By   Dan Patrascu
In toamna anului 1946 România era chemată să-și aleagă în mod democratic conducătorul. Deși acele alegeri nu au avut nimic democratic în ele, au fost ultimele alegeri cât de cât reale pentru o perioadă de peste patruzeci de ani. Printr-o fraudă de proporții, câștigător a fost Partidul Comunist Român. La scurt timp partidele istorice au fost scoase în afara legii, Biserica Greco-Catolică a fost desființată și de aici știm cu toții ce a urmat.
Cu doar un an înainte de aceste alegeri, comuniștii erau deja la guvernare, alături de partidele istorice. PCR era o grupare de oameni semi-idioți pe care nimeni nu o lua în serios. Toată lumea cât de cât cultivată știa foarte bine ce înseamnă comunismul. Multe familii de români aveau rude care luptaseră în Rusia pe vremea războiului și, ajunși acasă, au povestit ceea ce văzuseră.
În cercurile universitare, PCR era luat în derâdere. Nu i se dădea nicio importanță. Se pleca în mod clar de la ideea că PCR nu are nicio șansă în alegeri. În Transilvania erau toți țărăniști convinși. În alte zone PNL era fruntaș. Săgeata și ochiul eclipsau întru totul secera și ciocanul.
Existau încă de pe atunci grupări de tineri, precum Frățiile, care luau comunismul în serios, iar acei tineri erau convinși că împotriva comunismului trebuie luptat cu arma. Entuziasmul lor a fost mereu domolit de calmul și înțelepciunea liderilor politici. Iuliu Maniu le atrăgea mereu atenția tinerilor că puterile europene nu ne vor lăsa pe mâna rușilor și că la Conferința de pace de la Yalta se va așeza totul pe un făgaș normal.
Alți politicieni, probabil mai oportuniști, au considerat că PCR este oricum neimportant și au trecut de partea acestui partid. Este cazul liberalului Tătărescu.
Și totuși, din 1947 a început teroarea.
Cum a fost posibil ca o grupare restrânsă de oameni să fi deturnat atât de eficient alegerile din 1946? Foarte simplu, erau puțini, proști, dar foarte bine organizați.
===================================

Astăzi trăim într-un regim democratic. Mai este un an de zile până când România va trece din nou prin focul alegerilor. PDL este la guvernare. Avem de a face cu o șleahtă de oameni atât de proști încât nu văd gropile nici pe timp de zi. Reformulează gramatica limbii române, redesenează noi unități administrativ-teritoriale (Elena Udrea vorbea în weekend de județul Timișoara), ascultă toată ziua manele și cei mai mulți dintre ei au făcut atât liceul cât și facultatea la fără frecvență. Cu toții am văzut de ce este în stare Traian Băsescu.
În cercurile oamenilor educați PDL-ul este luat în derâdere. Se spun bancuri, se râde cu poftă și se trec în vedere numeroasele sondaje de opinie în care PDL are sub 15%.
Există și astăzi oameni care consideră că regimul acesta poate fi dărâmat doar prin proteste, dar elanul lor este tăiat de alți oameni care ne spun că trebuie să avem răbdare, că vine 2012 și totul se va rezolva.
Avem politicieni (UNPR) care au dat mâna cu Satana considerând că oricum PDL nu va mai conta în 2012. Avem, în aceeași măsură, un partid istoric (PNL) care consideră că doctrina sa nu este destul de importantă și a intrat în alianță cu stânga. Avem așadar USL-ul și toată lumea stă liniștită și își freacă degetele că reprezentantul USL a câștigat alegerile din Baia-Mare din primul tur (cf. exit-poll).
În tot acest timp, USL-ul este măcinat de conflicte interne pe candidaturi și la capitolul organizare nu se face absolut nimic. La nivel organizatoric, în opoziție domină haosul și incertitudinea.
Nu vi se pare că cele două momente seamănă între ele?

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O lume a societatii paralele

Duda a pus mâna pe Casa Regală

O Nouă Republică !