MARI ROMÂNI , MARI PATRIOȚI ,MARI PERSONALITATI

POVEŞTI DE BUCUREŞTI 



Moda occidentală a cântăreţilor de localuri se impune şi în restaurantele din Bucureştiul interbelic. Jean Moscopol, Cristian Vasile şi Zavaidoc, au fost vedetele vremii.
Nenumăratele birturi, cârciumi şi restaurante au făcut faima Bucureştiului de odinioară, alături de biserici şi mănăstiri. Fiecare local îşi avea lăutarii lui, de regulă foşti robi-muzicanţi de curte, care desfătau urechile mesenilor cu cântece de mahala.

MARI ROMÂNI
Fascinat de miracolul vântului, a reuşit primul zbor aeroactiv din lume, cu un avion construit integral de el şi propulsat de un motoreactor. A construit numeroase avioane cunoscute sub numele de Bristol-Coandă şi a descoperit efectul Coandă, cu aplicaţii în multe domenii.


MIHAI EMINESCU. A turnat in forma noua "limba veche si-nteleapta". Este contemporan cu noi, desi a murit in urma cu peste un secol. Spirit universal, a fost condamnat sa ramana in granitele limbii romane. Este poet national, dar prea putini romani i-au citit poezia cu adevarat. Daca putem vorbi de o limba de lemn a criticii, in cazul lui Eminescu exista cele mai multe sabloane. Receptarea operei lui Eminescu ar putea tine locul unei radiografii a spiritualitatii romanesti. Eminescu a fost un om de cultura desavarsit: poet, jurnalist, prozator si traducator.

NICOLAE CEAUŞESCU
A marcat istoria recentă a României într-un mod hotărâtor, iar 22 decembrie 1989 a devenit o dată de referinţă pentru fiecare român. La 11 ani era ucenic cizmar, iar la 47 ajungea în fruntea statului. A fost conducătorul comunist al României timp de 24 de ani. Împlinire măreaţă a epocii de aur, Casa Poporului (actualmente sediul Parlamentului) se numără printre cele mai mari construcţii din lume, ocupând locul doi, după Pentagon .
 VLAD ŢEPEŞ
În ciuda legendei, a fost un adevărat apărător al creştinătăţii. Deşi era vestit pentru cruzimea lui şi pentru faptul că îşi trăgea inamicii în ţeapă, în timpul domniei sale Ţara Româneasca şi-a obţinut temporar independenţa faţă de Poarta Otomană. A fost asasinat la sfârşitul luniidecembrie 1476 . Multă vreme s-a crezut că trupul i-a fost înmormântat la Mănăstirea Snagov. Cercetările recente au arătat că „mormântul“ lui Ţepeş conţine doar câteva oase de cal, datate din neolitic, şi nicidecum oase domneşti. Aşadar, pentru istorici, rămane o întrebare care îşi aşteaptă răspunsul: „Unde este mormântul lui Vlad Ţepeş?”

Singurul dramaturg care a “simţit enorm” şi-a “văzut monstruos”, deasupra vremii sale, un destin care ilustrează exemplar cazul scriitorului aflat într-o neîncetată hărţuială cu contemporanii. Pamfletarul tuturor mofturilor româneşti, creatorul schiţei, satiric şi concis, “romanul” lui Caragiale, demagog şi pişicher, “curat murdar”, a devenit nemuritor graţie lui nenea Iancu.

ION ANTONESCU. Militar pragmatic, om de o severitate excesiva, a absolvit Academia Militara de la Saint-Cyr, ca sef de promotie. In 1940 a fost numit prim-ministru al Romaniei de catre Carol al II-lea, autoproclamandu-se ulterior sef al statului si lasandu-i Regelui Mihai un rol pur simbolic. A dus Romania in razboi alaturi de Hitler. A decis sa nu puna in aplicare planurile de deportare a evreilor. Arestat la 23 august 1944, a fost detinut in Rusia si Romania, judecat pentru crime de razboi si executat la Jilava, la 1 iunie 1946.
Personalitate impunătoare, minte luminată, a scotocit în toate arhivele lumii după documente privind istoria românilor. Cunoştea aproape toate limbile moderne şi a fost cel mai prolific cărturar al neamului românesc: 1250 de volume şi 25.000 de articole.




Cu vocaţie de ctitor, a avut 25 de ani de domnie fără războaie şi a dovedit o deschidere culturală fără precedent. A conturat şi impus în arhitectură stilul brâncovenesc. A murit pentru cruce la Stambul, decapitat laolaltă cu cei patru fii ai săi, devenind sfântul voievod martir al bisericii române, intrând în legendă şi balade.



S-a regăsit în elita mondială muzicală de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX. A cucerit marile scene ale vremii sale, a întemeiat şcoala muzicală românească modernă. A fost profesorul unor mari instrumentişti: Dinu Lipatti, Yehudi Menuhin. Enescu a fost destinat să impună spiritualitatea românească în cultura universală.




Ministru de Externe al unei ţări mici care a făcut politică mare. A fost în repetate rânduri preşedinte al Ligii Naţiunilor. Politician al păcii, a lansat ideea unei Europe Unite când a introdus sintagma «spiritualizarea frontierelor». Orator impresionant, diplomat de excepţie, Titulescu a fost considerat un ministru al Europei.




Timidul înnăscut care vorbea greaca veche şi ebraica, eruditul, pasionatul de botanică, avea să devină, în numai 13 ani de la urcarea pe tron, Ferdinand “Întregitorul”, primul rege al tuturor românilor. De dragul românilor, Ferdinand a luat decizia de a intra în război împotriva ţării sale natale, în 1916.
MIHAI I
A fost de doua ori rege al Romaniei. Prima oara a fost detronat de chiar tatal sau, iar a doua obligat sa abdice de catre comunisti. I s-a permis sa se intoarca in tara abia dupa 50 de ani. In tot acest timp nu a facut decat sa poarte solia Romaniei in lume.
Romanii l-au respectat atât de mult încât l-au imortalizat pe Columna lui Traian. Strateg talentat, potrivnic de temut, Decebal a unificat regatul geto-dac, a organizat şi condus două războaie de apărare împotriva expansiunii romane. Acesta a fost în fapt actul de naştere al poporului român.

ION I. C. BRĂTIANU
Abil şi fermecător, avea vocaţie nativă de conducător şi câştiga fără să-şi facă duşmani. A dominat viaţa politică timp de două decenii şi a avut un rol esenţial în desăvârşirea unirii de la 1918. Ca primar, a aliniat Bucureştiul la nivelul marilor capitale europene şi a lansat sintagma “prin noi înşine”.



Nici un om politic nu l-a egalat pe tărâmul opoziţiei. A făcut din lupta politică un exerciţiu al democraţiei, şi-a apărat adversarii de idei în procese politice. Perseverenţa cu care a criticat greşelile puterii a ţinut sus steagul democraţiei. El este cel care a dat vieţii politice interbelice o dimensiune morală



Crăişorul munţilor, personaj de legendă, fruntaşul intelectualilor transilvăneni în timpul revoluţiei de la 1848, conducătorul oştirii moţilor. A luptat pentru desfiinţarea iobagiei şi acordarea libertăţilor naţionale. Deşi a fost înşelat de habsburgi cu promisiuni mincinoase, a rămas un simbol al luptei împotriva asupritorilor.
BUREBISTA
Este asasinat de către aristocraţia nemulţumită de creşterea puterii sale, în acelaşi an cu Cezar. Moartea lui a provocat mari transformări. Pe de o parte, triburile străine şi-au obţinut independenţa, iar pe de altă parte, statul dac centralizat s-a fărâmiţat în mai multe formaţiuni politice. “Ajuns în fruntea neamului său, care era istovit de războaie dese, getul Burebista l-a înălţat atât de mult prin exerciţii, abţinere de la vin şi ascultare faţă de porunci, încât în câţiva ani a făurit un stat puternic şi a supus geţilor cea mai mare parte din populaţiile vecine, ajungând să fie temut chiar şi de romani", scria Strabon la puţină vreme de la moartea lui Burebista.
Născută în familia regală britanică şi înrudită cu toţi puternicii zilei, Regina Maria a făcut România cunoscută în lume. Timiditatea regelui Ferdinand a fost suplinită de puternica personalitate a reginei. Cu îndrăzneală şi hotărâre, se dedica răniţilor ca soră de caritate, în primul război mondial.
Un mare om de dreapta, filosof în celula morţii, după ce-a ieşit din închisorile comuniste a devenit un adevărat lider creştin laic. A uimit prin altitudine şi excelenţă morală. Se auto-defineşte astfel: „Petre Ţuţea, românul. Am apărat interesele ţării în mod eroic, nu diplomatic. Prin iubire şi suferinţă”.
Dacă ai fi politician, ai dispreţui funcţiile şi onorurile? Dacă ai fi privat de libertate şi torturat vreme de 17 ani, ai putea să nu-ţi abandonezi principiile şi crezul? Coposu a reuşit. A rezistat unei campanii de demonizare, fiind singurul politician post-decembrist despre care astăzi până şi duşmanii vorbesc cu admiraţie.
A proiectat şi construit două avioane monoplane (Vlaicu 1 şi Vlaicu 2) şi primul avion de construcţie metalică din lume. În ambiţia de a trece Carpaţii, s-a prăbuşit lângă Câmpina, în toamna anului 1913.
IOSIF TRIFA
Înfiinţarea şi dezvoltarea “Oastei Domnului” este inseparabil legată de fondatorul ei, preotul Iosif Trifa. Pentru el, două lucruri au fost cu adevărat importante: apostolatul laic şi voluntariatul duhovnicesc. Soluţia văzută de preotul Trifa pentru regenerarea duhovnicească a ţării era pocăinţa interioară: „Numai o singură doftorie poate da lumii şi ţării noastre sănătatea şi mântuirea: să se întoarcă oamenii şi popoarele la Iisus".

Unul dintre puţinii români acreditaţi de cultura europeană, a avut şansa şi harul să-şi ridice opera în mijlocul culturii franceze. A demolat solemnităţile intelectuale de până la el. A avut frenezia lucidităţii şi, pentru sinceritatea sa împinsă până la paroxism, a fost catalogat drept cinic. Secretul vieţii şi operei lui Cioran stă în uşurinţa cu care condensează toate gândurile şi trăirile sale în aforisme.



Cel mai mare povestitor român, comparabil cu Rabelais şi Cervantes, geniu naiv, a recreat limba ţărănească şi a turnat-o în tiparele unei rostiri individuale, originale. În opera lui se păstrează şi se învaţă limba de care se leagă tot trecutul nostru.





Este primul om care a reuşit să se desprindă de pământ cu un aparat mai greu decât aerul, decolat prin forţa motorului. A dovedit astfel întregii lumii că zborul mecanic este posibil. În plus, a conceput şi construit doua tipuri de elicoptere.
Singurul filosof român care are un sistem, cel mai împlinit gânditor român, a dat lumii o lirică deschisă miracolelor, o poezie guvernată de ideile şi de teoriile sale filosofice. A tradus din lirica universală direct în graiul poeziei sale. Destinul său a fost creaţia: poetică, teatrală şi filosofică.
Singurul român care a primit premiul Nobel, părintele biologiei celulare moderne. A realizat importanţa deosebită a microscopiei electronice şi a biochimiei în studiile de citologie. A primit din mina lui Ronald Regan medalia Statelor Unite pentru merite deosebite în domeniul ştiinţei.
Este femeia care a dat o palmă bătrâneţii, inventatoarea medicamentelor Gerovital H3 şi Aslavital. A descoperit formula-minune care a încetinit îmbătrânirea a peste 30 de şefi de state, de la Kennedy, de Gaulle, Tito, până la soţii Ceauşescu şi Gorbaciov

Orator remarcabil şi spirit luminat a fost organizatorul şi purtătorul de cuvânt al mişcării unioniste. Sfetnicul lui Vodă Cuza a scris programul complet al revoluţiei române de la 1848 şi a făcut din revista “Dacia Literară” un manifest pentru românii din cele trei provincii. A iniţiat şi susţinut reformele şi actele domniei lui Cuza.
IANCSI KOROSSY
Este un autodidact, dar învăţându-se pe sine a învăţat cum să-i înveţe şi pe cei din jur să iubească jazz-ul. În anii 60, acest gen muzical a devenit, datorită lui, o formă a rezistenţei prin cultură. Spirit liber, Iancsi Korossy a fost primul care, în cadrul improvizaţiei jazzistice, a introdus elemente ritmico-melodice preluate din folclorul nostru. Aşa a apărut ethno-jazzul şi în peisajul muzical românesc.
Domnitor erudit, de formaţie enciclopedică, un «Lorenzo de Medici» al nostru, om al Renaşterii, a lămurit şi dovedit problema unităţii poporului român şi a continuităţii noastre pe teritoriul Daciei. A pus bazele unor specii literare: fabula, elegia, romanul alegoric, pamfletul politic. «Homo universalis», cel mai de seamă gânditor din cultura română veche
MATEI CORVIN
Valah de origine, născut lângă Cluj, Matei Corvin a domnit 32 de ani ca rege al... Ungariei. A fost una dintre cele mai strălucite conduceri, în timpul său această ţară cunoscând cea mai vastă întindere din istorie.
Cât timp Mircea a trăit şi a condus Ţara Românească, turcii au fost opriţi la Dunăre. În vremea domniei sale, ţara reintră în posesia Severinului, Almaşului şi Făgăraşului, atingând cea mai mare întindere de până atunci. 
A întemeiat celebra şcoală „Junimea”, a fixat normele limbii literare, a înlăturat barbarismele, „Logica” sa este primul manual temeinic întocmit. Ca scriitor şi orator a consacrat stilul lapidar, energic şi pregnant, format sub influenţa marilor scriitori latini. A avut un rol hotărâtor în cultura modernă.
Românul care a cucerit Polul Sud împreună cu Amudsen şi a explorat un tărâm spre care nimeni nu s-a încumetat să meargă până atunci, Antartica. A înfiinţat primul institut de speologie din lume, în 1920, la Cluj
Fascinat de descoperirile lui Pasteur, în laboratorul căruia a lucrat, Babeş a scris primul tratat de bacteriologie din lume. Fondatorul şcolii de microbiologie a adus contribuţii importante în studiul bolilor infecţioase: pelagră, turbare, lepră sau tuberculoză.
Sufletul revoluţiei de la 1848 în Ţara Românească, arestat şi hăituit de autorităţi, mereu fugar, exilat, a crezut în “luminarea mulţimii”, în dezrobirea şi împroprietărirea ţăranilor, în dreptate şi frăţie. Figură simbolică a revoluţiei, învins în viaţă, învingător în posteritate.
Îi datorăm primele maşini electronice de calcul. Este tatăl informaticii teoretice din România. Încă din 1953 spunea că «foarte curând, oamenii se vor împărţi în două categorii: oameni bătrâni şi oameni care ştiu să lucreze pe calculator». Este fondator al şcolii de algebră a logicii şi al celei vizând teoria algebrică a mecanismelor automate.



La începutul secolului XX, o parte dintre minunile tehnice purtau numele lui Saligny. Artizanul podului de la Cernavodă a excelat în ştiinţa construcţiilor metalice şi din beton armat, a găsit soluţii unice în construirea podurilor, a construcţiilor industriale, precum şi a silozurilor pentru grâu.



 OCTAVIAN PALER
“În toată tinereţea mea am trăit un delir al lecturii”. Are peste 20 de cărţi publicate. După evenimentele din decembrie 1989 a fondat împreună cu Ana Blandiana, Gabriel Liiceanu ş.a. Grupul de Dialog Social . Devine, pe rând, editorialist al ziarelorRomânia liberă Cotidianul şi Ziua . Eseist, reputat jurnalist şi editorialist român, comentator al fenomenelor politice şi culturale româneşti


Format în perioada trezirii conştiintei naţionale, a compus multe dintre cântecele noastre naţionale: «Pe-al nostru steag e scris: Unire», cântecul pentru «1 Mai», celebra Baladă. Muzica sa avea puterea de-a cuceri marele public pentru simplul motiv că răspundea nevoilor sale sufleteşti.





Ultimul cruciat şi-a propus să elibereze teritoriile din Europa ocupate de otomani. Lider în “Campania cea lungă”, cavaler al luptei antiotomane, apărător al civilizaţiei europene.
Nu numai că şi-a dat doctoratul în filosofie cu “Schiţă pentru istoria lui Cum e cu putinţă ceva nou”, dar a şi venit cu o nouă rostire şi o nouă filosofie a fiinţei româneşti. Şi-a stabilit sistemul filosofic în domiciliu obligatoriu, l-a adâncit în închisoare şi l-a împărtăşit discipolilor la Păltiniş, o adevărată şi singulară şcoală de gîndire de tip socratic.
BADEA CÂRŢAN
A bătut pe jos drumul Romei pentru a vedea cu ochii lui cine sunt “mama şi tata” românilor. Se întâmpla în urmă cu peste 100 de ani, iar autorul era un simplu cioban din Ardeal. Baciul din Cârţişoara s-a învârtit în jurul stâlpului uriaş până când a citit toată istoria de pe el. Apoi a vărsat la piciorul Columnei un săculeţ cu pământ luat din grădina casei. A doua zi, pe prima pagină a tuturor ziarelor din Roma stătea scris cu litere de-o şchioapă: „A coborât un dac de pe Columnă!”. Era Badea Cârţan

MIHAI EMINESCU. A turnat in forma noua "limba veche si-nteleapta". Este contemporan cu noi, desi a murit in urma cu peste un secol. Spirit universal, a fost condamnat sa ramana in granitele limbii romane. Este poet national, dar prea putini romani i-au citit poezia cu adevarat. Daca putem vorbi de o limba de lemn a criticii, in cazul lui Eminescu exista cele mai multe sabloane. Receptarea operei lui Eminescu ar putea tine locul unei radiografii a spiritualitatii romanesti. Eminescu a fost un om de cultura desavarsit: poet, jurnalist, prozator si traducator.

STEFAN CEL MARE. Remarcabil comandant de osti, a facut din Moldova un stat puternic, bogat si respectat. A urmarit intarirea autoritatii domnesti si a asigurat prosperitatea economica a tarii. In lupta dusa pentru stoparea expansiunii otomane, a obtinut un sir de victorii care au oprit inaintarea stapanirii otomane spre centrul Europei. A primit titlul de "Atlet al lui Christos" din partea Papei Sixt al IV-lea. Pe plan cultural, Stefan este cel mai important ctitor de biserici si manastiri din Moldova medievala, in epoca sa cristalizandu-se asa-numitul "stil moldovenesc".

MIHAI VITEAZUL. A influentat decisiv istoria romanilor. La 1600 a reusit, pentru prima data, sa uneasca Tarile Romane, proclamandu-se "din mila lui Dumnezeu domn al Tarii Romanesti, al Ardealului si a toata tara Moldovei". Infaptuirea politica a lui Mihai a starnit nemultumirea dusmanilor interni si externi. Formarea unui stat puternic i-a speriat pe habsburgi, poloni si otomani, fiecare urmarind sa stapaneasca Tarile Romane. Mihai a impus un model, a inaugurat o epoca, platind insa cu capul indrazneala de a infrunta marile puteri.

RICHARD WURMBRAND. S-a nascut la Bucuresti in 1909, intr-o familie de evrei romani. S-a convertit la crestinism, iar mai tarziu a fost pastor lutheran. In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial a desfasurat o lucrare misionara crestina ilegala. In 1948, a fost rapit de pe strada de agentii guvernului si a disparut in sistemul inchisorilor comuniste. A iesit din inchisoare in 1964, continuandu-si activitatea interzisa in biserica. Stabilit in America in 1966, a infiintat o organizatie avand ca scop sprijinirea crestinilor persecutati.     EVZ

Mari români în Marea Britanie
O ştire "de vacanţă" a invadat presa online: "Sir George Iacobescu, primul român făcut cavaler de regina Marii Britanii". În cea mai pură şi specifică manieră a nechemaţilor în presa autohtonă: jumătate adevăr, jumătate minciună.
George Iacobescu nu este primul cetăţean britanic de origine română înnobilat de Coroana Britanică. Dar antipresa din România nu ştie. Ea pluteşte în marea propriei ignoranţe, a lenei pentru studiu şi documentare, a iresponsabilităţii cu care se aruncă în spaţiul comunicării publice ştiri-sentinţă, fără a fi verificate.
Îmbucurător ne apare, însă, motivul pentru care şi cel de al doilea român a devenit Cavaler al Ordinului Imperial Britanic. Contribuţiile meritorii la prosperitatea economică a Regatului Unit.
Primul român cetăţean britanic care a primit titlul de "Sir" a fost Mihai Cârciog, unchiul cunoscutului patron de presă, cu acelaşi nume, care la începutul anilor '90 a înfiinţat, împreună cu Cornel Nistorescu, Ion Cristoiu ş.a., revistele "Expres", "Expres Magazin", "Infractorul", "Telegraf" - Constanţa, "Academia Caţavencu", "Cuvântul", „VIP", posturile Tele 7abc, SOTI Neptun, TV89 Timişoara şi cotidianul "Evenimentul zilei".
Mihai Cârciog unchiul a părăsit România imediat după cel de al Doilea Război Mondial, împreună cu acea parte a high life-lui care a luat drumul exilului în Marea Britanie.
În vreme ce exilaţii de "bani gata" îşi consumau banii adunaţi pentru "zilele negre" făcând politichie anticomunistă prin cluburile londoneze înţesate de refugiaţii politici est-europeni, Mihai Cârciog şi-a pus pe picioare o afacere. A început să colecteze şi să valorifice fierul vechi, existent din belşug în ruinele şi distrugerile provocate de bombardamentele germane, dar şi extrem de necesar relansării industriilor.  






Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O lume a societatii paralele

Duda a pus mâna pe Casa Regală

O Nouă Republică !