Studenți au ocupat Corpul Central al Universității Babeș Bolyai

Marți, în jurul orei 16.20, grup de aproximativ 30 de studenți au ocupat sala ”Nicolae Iorga” din Corpul Central al Universității Babeș Bolyai din Cluj, revendicând-o ca un spațiu liber de dezbatere. Ocuparea vine după ce săptămâna trecută, personalul de pază al UBB a blocat proiecția și dezbaterea unui film documentar în această clădire.



 În prima zi, conducerea UBB a încercat să-i evacueze pe ocupanți cu Poliția, dar seara au acceptat ocuparea. Miercuri dimineața, conducerea UBB a reluat însă demersurile de evacuare a studenților din amfiteatrul ”Iorga”.  Voi reveni cu amănunte. Amănunte despre ocuparea Universității București, aici.
***

Vezi și

  1. Schema de tratament pentru cazurile ușoare de Covid-19

  2. Romania traiește , încă ,  din inertia bogățiilor create in Epoca Comunistă

  3. Scara de valori a societății romanești 

  4. Destinatii uimitoare pe glob

  5. Miracolul japonez- Drum reconstruit în patru zile

  6. Duda a pus mâna pe Casa Regală

  7. Nu poti multiplica bogatia divizand-o !  

  8. Evolutia Laptop - Cântărea 5,44 kg

  9. A fi patriot nu e un merit, e o datorie.! 

  10. În vremea monarhiei, taranii romani reprezentau 90% din populatie si nu aveau drept de vot.

  11. Miracolul din Noua Zeelandă - LYPRINOL

  12. Cea mai frumoasă scrisoare de dragoste

  13. Locul unde Cerul se uneste cu Pamantul

  14. Fii propriul tău nutriționist

  15. Maya ramane o civilizatie misterioasa

  16. Slăbești daca esti motivat

  17. Serbet de ciocolata

  18. Set medical Covid necesar acasă

  19. Medicament retras - folosit în diabet

  20. Brexit-ul - Spaima Europei

  21. Virusul Misterios

  22. Inamicul numărul unu al acumulatorilor 

  23. Sistemele solare - apă caldă

  24. Economisirea energiei electrice

  25.  Hoțul de cărți

  26. Aparitia starii de insolventa

  27. TRUMP ESTE PRESEDINTE

  28. Microbii din organismul uman

  29. Despre islamizarea Europei. O publicăm integral.  Și fără comentarii. 

  30. „Naţiunea este mai importantă ca Libertatea !”

  31. Masca ce omoară virusul     O veste de Covid  

  32. Primul an de viaţă - Alocatia pentru copil


Ziua 2: ora 14.00: După mai multe ore de negocieri cu reprezentanții conducerii UBB, se transmite mesajul că rectorul a fost de acord cu ocuparea sălii ”Nicolae Iorga”; pe de altă parte, prorectorul Anna Soos a venit cu o decizie prin care UBB își exprima acordul pentru ocuparea sălii XI/1, din aceeași clădire. Studenții au rămas în amfiteatrul ”Nicolae Iorga”
Ziua 2, ora 11,09: Pe Youtube este postată înregistrarea momentului în care prorectorul Ioan Bolovan invocă ”teoria conspirației” și în care, practic, sugerează că studenții au fost filați în ultimele săptămâni. ”Pe baza informațiilor pe care instituțiile abilitate ale statului le-au avut cu zece zile înainte”, afirmă Bolovan. Studenții ar fi fost filați ”prin crâșme”

Ziua 2, ora 10,51: studenții anunță, printr-un comunicat de presă (poate fi citit integral aici), continuarea ocupării; continuă și mobilizarea pentru activitățile de pe tot parcursul zilei. Din programul anunțat pentru partea a doua a zilei: 14:00 – Atelier Facilitare si consens; 18:00 – Atelier “Cum ne raportam la presa?” 20:00 – Plenara – mobilizare generala pentru toti studentii si profesorii de la toate universitatile, personalul auxiliar universitar, absolventii si orice om interesat. Tema se va concentra pe cele trei concepte centrale ale ocuparii: studentul – universitatea – societatea.
Ziua 2, ora 10,45: În sala ” Nicolae Iorga” din UBB se discută despre teoria mulțimilor și grupuri. Matematică (profesorii mei de matematică din liceu se pot declara ”răzbunați”). Teorema lui Lagrange. Face și asta parte din schimbarea lumii. Studenții pregătesc, în paralel, un comunicat de presă.
Ziua 2, ora 9,10: Alte patru cadre didactice din UBB (lect. univ. Sorin Gog, asis. univ. Alex Goldiș, lect. dr. Horea Poenar, asis. univ. drd. Dina Vîlcu) s-au solidarizat cu acțiunea studenților (lista completă aici)


Alte bloguri interesante !

Politici Sociale

Despre afaceri online

PC Computer

Locuinta - O investitie necesara

De la prietenii niștri

RELIGIE , LITERATURA și CREDINTA

Economico - Sociale

Politici Fiscale , Sociale

Situatia ECONOMICO-SOCIALA

Stiinta si tehnica

Ziua 2, ora 08.00: Prorectorii Ion Bolovan și Anna Soos vin împreună cu o grupă de studenți de la ”matematică” și profesorul lor și încep noi negocieri prin care încearcă să-i convingă pe ocupanți să părăsească amfiteatrul. Ion Bolovan susține că are acordul rectorului Ioan Aurel Pop în acest demers, ceea ce contrazice total cele afirmate seara de prorectorul Călin Rus, care spunea că rectorul și-a dat acordul ca sala să rămână una de dezbateri libere pe perioada ocupării!
Mai mult, prorectorul Ion Bolovan afirmă că pe data de 20 martie 2013, UBB a primit o înștiințare din partea Prefecturii Cluj, conform căreia Universitatea ar fi urmat să fie ocupată pe datele de 21 și 26 martie. Bolovan mai afirmă că UBB ar fi fost informată de către Prefectură că ocupanții ”ar fi plătiți” să facă asta. ”Ca să înțeleagă studenții și să știe cu cine au de a face”, a mai spus Bolovan. Acuzațiile prorectorului (Prefecturii?) sunt cel puțin ciudate: nu poți să ocupi o universitate la două date diferite (fiind suficientă prima ocupare). În plus, dacă ar fi fost preveniți de ocupare, aceasta nu s-ar fi putut realiza ieri.
Se repetă scenariul de ieri, ocupare în paralel cu desfășurarea cursurilor în sala ”Nicolae Iorga”. Între timp, ocupanții transmit apeluri de mobilizare către cât mai mulți studenți, pentru a veni la sediul central al UBB, de pe strada Kogălniceanu.
Ziua 2, ora 07.00: Personalul administrativ al UBB vine în sala ”Nicolae Iorga”, trezindu-i pe cei care au rămas peste noapte pentru a asigura permanența ocupării, și afirmând că trebuie să facă ordine; studenții, împreună cu personalul UBB fac curățenie;
***
Ora 03,08: Prima zi de ocupare a UBB, scurte concluzii:
studenții au reușit să impună amfiteatrul ”Nicolae Iorga” ca spațiu liber pentru dezbateri (e marea victorie a zilei); înainte de a încerca să înțeleagă despre ce e vorba, conducerea UBB a încercat evacuarea sălii apelând la Poliție, în cele din urmă, cel puțin la nivel declarativ, au acceptat ocuparea – decizia a fost influențată și de poziția Facultății de Istorie din cadrul Universității București; în comunicarea cu mass-media au existat probleme (acesta fiind și unul dintre motivele organizării unei dezbateri speciale în această seară, începând cu ora 18.00); multitudinea de subiecte abordate după încheierea negocierilor cu conducerea UBB a făcut imposibilă formularea unei liste măcar orientative de revendicări; discuțiile în plen vor fi reluate la ora 20.00 (în aceeași sală), fiind așteptați să participe și mai mulți studenți, dar și cadre didactice; activități se vor desfășura însă în amfiteatrul ”Iorga” în permanență (reprezentanții UBB au promis că vor găsi soluții să mute activitățile didactice programate în amfiteatru în alte săli); acum studenții au un spațiu liber – rămâne de văzut ce vor face cu el; în unele relatări din presă s-au pus diferite calificative sau s-a încercat asocierea cu diferite grupuri – pentru unii, în continuare, devine extrem de greu de înțeles desfășurarea unui eveniment fără lideri, fără ”interese” ș.a.m.d. Voi reveni cu amănunte mai pe larg în cursul dimineții.
Bonus: Imaginea dimineții (ora 3.00 AM, în fața clădirii centrale a UBB – foto: Leona Gem)

Ora 02,35: discuții organizatorice, sala ”Nicolae Iorga” rămâne ocupată, un grup de aproximativ 15 persoane au rămas să doarmă peste noapte în UBB; dezbaterile urmează să fie reluate în cursul dimineții
Ora 01,24: Studenții de la Cluj și București intră ”în direct”, prin intermediul Skype; ocupanții se salută și-și confirmă că vor continua ocuparea
Ora 01,14: continuă să vină studenți la dezbatere, după miezul nopții numărul celor prezenți în amfiteatrul ”Nicolae Iorga” se apropie de 100
Ora 00,39: ”ce cerem (revendicăm)?” ”cerem ceva rezonabil?” sau ”cerem ceva maximal?”
Ora 00,10: se discută problema burselor: (raportarea la salariul minim pe economie; creșterea fondurilor de burse; reconsiderarea criteriilor pe baza cărora se acordă bursele sociale; surse de finanțare externe – din mediul privat – acceptarea unei asemenea soluții, de la caz la caz, dacă finanțatorul chiar caută persoane specializate ori încearcă să-și spele imaginea)
Ora 00.08: Pe site-ul multiversitate.ro, 11 cadre didactice din cadrul UBB se solidarizează cu ”ocuparea”. ”Ne exprimăm solidaritatea cu studenții care au “ocupat” sala Nicolae Iorga din clădirea centrală a Universității Babeș-Bolyai. Acțiunea lor atrage atenția noastră a tuturor asupra faptului că studenții doresc să transforme spațiul UBB într-un loc al dezbaterilor critice despre rolul universității în societatea de azi, în care pot avea loc nu doar evenimente organizate de structurile oficiale ale instituției, ci și acțiuni inițiate de toți membrii comunității academice”, se arată în comunicat (textul integral aici). Documentul e semnat de asist. univ. dr. Călin Goina, conf. univ. dr. Marius Lazăr, asist. drd. Adrian Ludușan, asist. dr. Raluca Perneș, lect. univ. dr. Norbert Petrovici, lect. univ. dr. Cristina Raț, prof. univ. dr. Miruna Runcan, asist. dr. Anca Simionca, conf. univ. dr. Dumitru Cornel Vîlcu, conf. univ. dr. Gabriel Troc, prof. univ. dr. Enikő Vincze. Lista rămâne deschisă.
Ora 23.00: Prorectorii Călin Rus și Marcel Rus se retrag de la dezbateri și promit că la discuții va veni și rectorul Ioan Aurel Pop pe parcursul zilelor următoare.
Ora 22,25: Dan Perjovschi realizează  o serie specială de desene dedicate ocupărilor universităților din Cluj și București. Unul dintre ele mai jos, restul aici:

Ora 22,10: propuneri de dezbateri pentru ordinea de zi (mă rog, de noapte): rolul Universității în societate/ accesul liber în spațiile universitare/ necesitatea existenței unor secții de Poliție în campusurile universitare/ acordarea de reduceri de 50% pentru transportul CFR pentru doctoranzi, studenți străini și studenți la distanță/ problema aservirii mediului universitar și de cercetare corporațiilor/ posibilități de angajare în domeniul specializărilor pe care le absolvă/ cămine mixte/ participarea studenților la luarea deciziilor în Universitate/ discriminarea în Universitate/ aplicarea sistemului Bologna în România
Ora 21,51: Continuă să vină studenți la UBB, dar și cadre universitare (Cornel Vîlcu, Mariu Lazăr)
Ora 21,28: Mesajele conducerii UBB încep să intre în normalitate; Călin Rus propune ca și după încetarea ocupării studenții să se întâlnească săptămânal cu cei din conducerea UBB pentru a-și discuta problemele;
Ora 21,20: Călin Rus se întoarce în sală și spune că rectorul Ioan Aurel Pop și-a exprimat acordul pentru a se continua dezbaterile în sala ”Nicolae Iorga” și peste noapte. Singura cerință este asigurarea unei permanențe la intrare și să fie legitimați cei care intră.
Ora 21.09: În sală se anunță că ”Poliția pleacă”. Anunțul e primit cu aplauze.
Ora 21:05 Sediscută regulile de organizare ale ocupării, și se ia o scurtă pauză. După aproape 5 ore, pot să înceapă dezbaterile, la care participă aproximativ 50 de studenți.


Ora 20,54: În ciuda negocierilor, studenții votează în majoritate absolută (cu o singură abținere) continuarea ocupării și după ora 21.00. Călin Rus a ieșit din sală și a spus că va vorbi cu rectorul.
Ora 20,37: La Cluj se citește declarația decanului Facultății de Istorie, Adrian Cioroianu, adresată studenților care au ocupat amfitetarul ”Nicolae Iorga” din București „Din punctul meu de vedere puteți rămâne cât vreți aici. Locul Poliției nu e în Universitate. Eu pot să vorbesc cu autoritățile să vă lase în pace. Doar n-o să dați foc Universității.”
Ora 20,32: În timp ce Călin Rus continuă la Cluj ”negocierile”, încercând să-i convingă pe studenți să părăsească clădirea, la București, profesorul Antoniu le citește participanților comunicatul studenților clujeni
Ora 20,28: Prorectorul Călin Rus încearcă să-i convingă pe participanți ”cu buna”; într-un final exclamă ”deci nu vreți nicicum să plecați?”
Ora 20,22: Prorectorii părăsesc sala, prorectorul Ion Bolovan iese din sală rugându-i ”frumos și oficial” pe participanți să iasă din universitate ”câte unul, câte doi, câte trei”, apoi pleacă și el, în sală rămâne doar prorectorul pe comunicare Călin Rus
Ora 20,17: Prorectorul Ion Bolovan a fost întrebat dacă are competența de a aproba o cerere legată de continuarea ocupării, răspunsul este ”NU”
Ora 20,10: Au început discuțiile, prorectorul Radu Cătană invocă faptul că ”UBB îi apară pe cei care își desfășoară cursurile”, dar pretinde că nu știe care ar fi revendicările studenților
Ora 20,01: Reprezentanții presei sunt rugați să nu filmeze, însă refuză
Ora 19,57: Prorectorul Ion Bolovan și alți prorectori (Anna Soos, Radu Catană, Dan Lazăr și Călin Rus) au venit în această sală, sunt invitați în sală, dar preferă să rămână la catedră
Ora 19,45: Cursul s-a încheiat: în semn de solidaritate cu studenții de la Cluj, a fost ocupată și Universitatea București: ”In acest moment participantii la dezbatere au hotarat ca vor sa ocupe Facultatea de Istorie a Universitatii din Bucuresti in spirit de solidaritate cu grupul de studenti ai Universității Babeș-Bolyai din Cluj care au au ocupat sala ”Nicolae Iorga” din Corpul Central al UBB, revendicând-o ca un spațiu liber de dezbatere” – detalii aici
(foto din București)


Ora 19,25: Se apropie și finalul seminarului; sunt informat de către studenți aflați în fața Universității că cine vrea (insistă) poate intra; așadar se poate veni la dezbatere și cu insistență :) se poate intra; rămâne de văzut care va fi reacția conducerii UBB după încheierea crusului și seminarului;
Ora 19,21: La Facultatea de Istorie a Universității București (începând cu ora 18,00) se desfășoară conferința ”Studenții și profesorii: de aceeași parte a baricadei” (detalii aici); printr-o coincidență, conferința se ține într-un amfiteatru denumit tot.. ”Nicolae Iorga”
Ora 19,18: Profesoara face prezența :) ))
Ora 19,05: s-a încheiat cursul, începe seminarul, încă 30-40 de minute de aștepare, din exterior sunt informat că ar exista ”pregătiri pentru evacuarea participanților” (e o informație pe care nu am cum s-o verific);
Ora 19,02: După ce a lipsit aproximativ 20 de minute, prorectorul Ion Bolovan a revenit în sală ”să mențină ordinea”; participanții la ocupare așteaptă să vadă care va fi reacția reprezentanților UBB după încheierea cursului și a seminarului asociat (fiind ultima activitate didactică programată astăzi în sala ”Iorga”); dacă vor mai încerca să-i împiedice să-și desfășoare dezbaterea și dacă da, sub ce pterext;
Ora 18,56: mai mulți studenți care au venit să participe la dezbateri au fost lăsați să intre în clădirea Universității, dar au fost opriți de portar în fața sălii de curs
Ora 18,48: continuă războiul nervilor; rețeaua UBB Wireless a căzut în sala ”Iorga”
ora 18,29: participații la ocupare îi solicită profesoarei care își ține cursul o abordare participativă, în interacțiune cu cei din sală; aceasta se scuză (pe motiv că e răcită) și continuă cursul sub forma unei prelegeri; între timp, sub geamurile sălii, din stradă, se aud flueiere;
Ora 18.26: Cursul continuă, prorectorul Ion Bolovan asigură liniștea în sală și le atrage atenția celor care vorbesc în șoaptă
Ora 18:13: Prorectorul Ion Bolovan revine cu un grup de studenți, cei care au programat curs de la ora 18.00, și începe cursul, prorectorul rămâne și el la curs
Ora 18.08: Departamentul de PR al UBB a permis accesul mai multor jurnaliști în sală (intrarea în clădire aflu că este, însă, în continuare, blocată); una dintre reprezentantele presei (care în urmă cu jumătate de oră a calificat pe Facebook ocuparea ca ”o mare tâmpenie”) încearcă să le facă morală celor prezenți
Ora 17,59: A început cursul de ”comunicare (instituțională” (expresia îi aparține reprezentantului UBB de la departamentul de PR), care încearcă să explice de ce e nevoie de o nouă cerere
Ora 17,56: Reprezentantul UBB (de la departamentul de PR) le sugerează celor prezenți să facă o cerere nouă, ”dar nu acum”
Ora 17,47: Un reprezentant al UBB este întâmpinat cu aplauze. Cauza: a spus că el este cel care a scris comunicatul de presă de săptămâna trecută (detalii aici).
Ora 17.39: Prorectorul a plecat, reprezentanții Poliției încearcă să-i convingă pe studenți să părăsească sala ”Iorga”
Ora 17.35: Prorectorul solicită oficial ”organelor abilitate” să-i evacueze pe studenți
Ora 17.30: Poliția a revenit în sală. ”Am fost solicitat de către prorector. Cine nu este student la UBB și nu are curs în această sală, să părăsească sala”
Ora 17.26: a început mobilizarea în mediul online; în sala ”Nicolae Iorga” se stabilesc regulilele dezbaterii
Ora 17.16: Se anunță că poarta Universității a fost închisă, pentru a nu le si permite și altor studenți să ajungă la dezbateri!
Ora 17.14: Plecarea polițiștilor a fost salutată cu aplauze; au început discuțiile și distribuirea de fluturași în spațiile universități, prin care sunt chemați și alți studenți să vină la dezbateri.
Ora 17.10: Poliția părăsește sala. Au ”verificat”, acum ”raportează”
Ora 17.06: Poliția îndepărtează un banerul afișat înfara clădirii, pe care scria ”Spațiu liber de dezbatere”;
Ora 17.02: Îmi vine și mie rândul la legitimare. Un reprezentant al Poliției (comisarul șef Gădelean) recunoaște că au fost ”solicitați”, dar spune că ”a venit de pe teren și nu știe cine a făcut ”solicitarea”/”apelul””. ”Raportăm și verificăm”, mai spun reprezentanții Poliției.
Ora 16.55: Numărul polițiștilor crește
ora 16.48: Au apărut polițiștii! Au început legitimările.
ora 16,47: ”În acest moment deranjați instruirea” (aceeași reprezentantă a Facultății de Matematică”
Ora 16.44: reprezentanții UBB invocă faptul că în sala ”Nicolae Iorga” se desfășura un curs de matematică și le cere studenților să se mute în altă sală. Sunt deschise însă doar sălile în care se desfășoară cursuri. Studenții arată că săptămâna trecută au avut cerere aprobată de către UBB, însă aceasta nu a fost respectată de către conducerea UBB. ”Aceasta este o sală de curs, nu de dezbatere” – reprezentantul Facultății de Matematică.


***
”Revendică-ți Universitatea!
Cluj Napoca. Astăzi, 26 martie – 2013, la ora 16:00, una dintre sălile corpului central alUniversităţii Babeş Bolyai a fost ocupată de studenţi, pe termen nelimitat.
Universitatea se transformă tot mai mult într-o instituţie supra-securizată. Spaţiul care artrebui să încurajeze circulaţia liberă a ideilor şi să fie un forum de dezbatere a devenit cufiecare an tot mai închis, încremenit în practici care nu mai reflectă adevăratele probleme şinevoi studenţeşti. În loc să reprezinte o pregătire pentru viaţă, Universitatea ne facedependenţi de un sistem socio-economic disfuncțional: învăţământul universitar este o marfăfrumos împachetată şi servită unor studenţi-clienţi a căror unică valoare după absolvire esteaceea de potenţiali angajaţi. Cel mai grav este, însă, că studenţii nu sunt încurajaţi, printr-unsistem participativ, să îşi facă auzite vocile.
Astfel, considerăm necesară revendicarea unui spaţiu autonom în interiorul Universităţii,în care vocile noastre se pot articula într-o dezbatere liberă, deschisă tuturor studenţilor. Toțisuntem responsabili pentru crearea unui viitor comun, în care aspirațiile fiecăruia compun unproiect universitar care să formeze cetățeni implicați și critici, nu doar posesori de diplome.
Deoarece privim universitatea ca un bun comun și nu ca o instituție izolată deproblemele societății, implicarea tuturor este atât necesară, cât și binevenită – a studenților șiprofesorilor din toate universitățile, personalului auxiliar universitar, liceenilor, absolvenților și aoricărei persoane interesate. Fiind o dezbatere de la care nimeni nu este exclus, orice formă de discriminare este împotriva motivelor care au făcut-o necesară.
Universitatea este a tuturor!
Aceasta este o ocupare studențească care nu se va încheia până când nu vom decideîmpreună asupra problemelor reale și soluțiilor posibile. Din acest moment, părerea tacontează, atâta timp cât ești aici!
Prima plenară va avea loc ASTĂZI, 26 martie 2013, de la ora 18.30, în amfiteatrul Iorga, etajul I, corpul central UBB.”
***



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O lume a societatii paralele

Duda a pus mâna pe Casa Regală

O Nouă Republică !