Politician cu asemanari de “psihopat” ?

Creierul psihopatilor este diferit de cel al unei persoane normale !


Sunt reci, nemilosi si antisociali. Vorbim despre oamenii psihopati. Lipsa lor de compasiune nu pare umana. Ceea ce este cert este faptul ca ei se comporta ciudat deoarece au creierul diferit de al unui om normal. Aceasta este concluzia unui studiu relizat la Universitatea din Wisconsin-Madison.

Este primul studiu care arata caracteristicile cerebrale pe care le are un psihopat. Cercetatorii au facut analize pe un grup de detinuti si au observat ca exista diferente la nivel cerebral intre cei psihopati si cei care nu au probleme in acest sens. „Este primul studiu care arata multe diferente cerebrale, atat structurale, cat si functionale, la cei diagnosticati cu psihopatie”, spune Michael Koenigs, profesor de psihiatrie de la Universitatea din Wisconsin.

Potrivit www.20minutos.es, studiul a fost realizat intr-o inchisoare din Wisconson. Au fost comparate creierele a 20 de persoane cu probleme cerebrale si alte 20 de persoane care nu aveau astfel de probleme de sanatate. Trebuie mentionat ca detinutii care au fost supusi testarii au comis delicte similare. Creierele au fost analizate prin rezonanta magnetica. Studiul arata ca psihopatii au o conexiune redusa intre cortexul prefrontal, partea creierului responsabila cu sentimentele de empatie si vinovatie si intre amigdala, responsabila cu sentimentele de teama si anxietate.
Rezultatele cercetarii au fost publicate in The Journal of Neuroscience. Acestea ar putea ajuta la comprehensiunea caracterului impulsiv si antisocial pe care il au persoanele psihopate.

Cand spui politician “psihopat”, s-ar putea sa nu gresesti prea mult !

Oamenii de stiinta confirma: multi politicieni au trasaturi de caracter specifice persoanelor psihopate.
Psihopatia este o afectiune psihica bazata pe o serie de criterii diagnostice clar stabilite, care includ lipsa remuscarilor si a empatiei, un simt exagerat al grandorii, sarm superficial, comportament inselator si manipulator, refuzul de a-si asuma responsabilitatea pentru propriile actiuni. Psihopatii nu sunt, totusi, cu totii la fel, deoarece la fiecare individ pot predomina anumite aspecte.
Cu toate ca unii psihopati sunt persoane violente, nu toti se comporta astfel. Este important de retinut ca, in gama celor cu manifestari psihopate, se regasesc si persoane din asa-numita zona gri, situata dintre oamenii normali si adevaratii psihopati.
Doua dintre cele mai importante caracteristici ale psihopatiei sunt o minte calculata, alaturi de manifestarea fara efort a unui farmec superficial, iar aceste caracteristici se regasesc la multe personalitati politice.
In lucrarea sa de capatai despre psihopatii, The Mask of Sanity , cercetatorul Hervey Cleckley sustine ca persoanele care prezinta atributele de baza ale psihopatilor, precum egocentrismul, lipsa remuscarilor, si sarmul superficial, pot fi regasite la orice nivel social, inclusiv in mediul politic. Robert Hare, probabil cel mai mare specialist din lume in psihopatii, a observat ca psihopatii, in general, sunt foarte atrasi de obtinerea puterii si a prestigiului, exact genul de deziderate care fac din politica o indeletnicire atat de cautata.
Dar nu numai dorinta de a obtinea puterea ii face pe cei cu tendinte psihopate sa ajunga adesea in elita politica. Se adauga si alte caracteristici care ii ajuta pe acesti indivizi sa suporte timp indelungat situatiile tensionate si astfel sa reziste in valtoarea politicii: psihopatii obtin adesea scoruri sub medie in ceea ce priveste reactivitatea la stres, anxietatea si depresia, si note peste medie in ceea ce priveste competitivitatea, temeritatea si capacitatea de a face o buna impresie de la prima intalnire.
Evident, psihopatiile sunt mult mai evidente in cazul unor oameni politici precum Hitler si Stalin (care reprezentau manifestari extreme ale fenomenului) decat in cadrul unor politicieni obisnuiti din zilele noastre.
Cu toatea acestea, neuropsihologul Paul Brok a sustinut, in anul 2003, ca premierul britanic de atunci, Tony Blair, era un “psihopat plauzibil”, deoarece era ambitios fara limite, egocentric si manipulator.
Cunoscutul pshiholog si cercetator David Lykken nota, la randul sau, referindu-se la fostul presedinte american Lyndon Johnson:
“Daca este sa-l credem pe biograful sau, Robert Caro [...], Lyndon Johnson a exemplificat si el acest sindrom. Era un personaj lipsit de aproape orice teama, fara rusine, cu un comportament abuziv fata de sotia sa si de subalterni si mereu gata sa faca si sa spuna orice ca sa-si atinga scopurile”.
In orice caz, teoria care sustine ca un psihopat poate ajunge pe cele mai inalte culmi ale politicii nu este deloc noua. Acum un secol, filozoful si psihologul american William James declara:
“Atunci cand un intelect superior si un temperament psihopat coexista in acelasi individ, apar cele mai bune conditii pentru aparitia acelui tip de geniu care va intra in dictionarele biografice”.
Cheia succesului, in politica, ar putea fi, asadar, o combinatie a anumitor caracteristici psihopatice cu alte inzestrari, iar epitetul de psihopat aplicat unor lideri politici s-ar putea sa aiba oarecare acoperire in realitate.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

O lume a societatii paralele

Duda a pus mâna pe Casa Regală

O Nouă Republică !